РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:13 20.03.2019

Забрањен увоз 572 килограма сјемена грашка

Фитосанитарна инспекција Републике Српске је у оквиру редовног прегледа пошиљке сјемена пољопривредног биља при увозу, забранила увоз пошиљке сјемена поријеклом из Србије у количини од 572,50 килограма, јер исту није пратила потребна прописана документација.

Ријеч је о сјемену грашка сорте "Чудо Америке" у количини од 1.000 комада нето тежине 250 килограма, сјемену грашка сорте "Келведон" у количини од 600 комада нето тежине 150 килограма и сјемену грашка сорте "Мали Провансалац" у количини од 690 комада нето тежине 172,50 килограма.

Приликом прегледа пошиљке утврђено је да исту не прати ISTA сертификат који представља документ о квалитету партије сјемена у међународном промету, чиме нису испуњени законом прописани услови за увоз.

Квалитет сјемена пољопривредног биља је основни предуслов за постизање високих и квалитетних приноса, због чега инспекција врши континуирану контролу увоза сјемена, као и унутрашњег промета. Циљ рада фитосанитарне инспекције је осигурати квалитетан репроматеријал који се прометује у Републици Српској и на тај начин обезбиједити снажну подршку домаћој пољопривредној производњи.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh