РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

10:49 21.06.2019

Забрањен увоз 644 играчке из Кине

Због недозвољеног садржаја фталата републички здравствени инспектор забранио је фирми из Брчког увоз двије пошиљке играчака "LOL SURPRISE", из Кине. У једној пошиљци се налазило 576, а у другој 68 играчака, што чини укупно 644 комада.

Узорак је анализиран у Институту за јавно здравство, Бања Лука, ради утврђивања безбједности и давања стручног мишљења. Анализом наведеног узорка утврђено је да исти не одговара прописима јер је анализом установљен садржај фталата ди (2-етилхексил) изнад допуштених количина, о чему је Институт за јавно здравство, Бања Лука, дао стручно мишљење. Увозник је прихватио резултат прве анализе и сагласан је са уништавањем, којем ће присуствовати републички инспектор.

Играчке се сврставају у предмете опште употребе и њихова котрола се врши, како приликом увоза у Републику Српску, тако и у унутрашњем промету. Анализама ових производа испитују се бројни параметри здравствене исправности и квалитета који су карактеристични за дјечије играчаке, као што су садржај ситних дијелова, садржај фталата, отпуштање боја, извлачење нити и косе, оштри дијелови који могу изазвати повреде дјеце, непријатан мирис играчака и друго. Морамо напоменути да Инспекторат Републике Српске посебну пажњу посвећује безбједности производа који су намијењени дјеци.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh