РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Забрањен увоз осам пошиљки предмета опште употребе

Републичка здравствена инспекција је за шест мјесеци ове године у спољнотрговинском надзору извршила 8.461 контролу предмета опште употребе, хемикалија и биоцида, од којих је за лабораторијску анализу узето 414 узорака предмета опште употребе.

Неисправност је доказана код осам пошиљки, и то пет пошиљки материјала који долазе у контакт са храном (посуђе и кухињски прибор) у количини од 20.527 комада, двије пошиљке козметичких средстава са 848 паковања и једну пошиљку дјечијих играчака у количини од 576 комада. Разлози неисправности материјала који долазе у контакт са храном су миграција метала и визуелне промјене након потапања у тестни раствор, код дјечјих играчака опадање косе и лако извлачење длачица, а код средстава за његу лица и тијела микробиолошка контаминација.

Пет неисправних пошиљки је поријеклом из Кине, двије из Србије, а једна пошиљка пластичних тањира произведена у Републици Српској је враћена из Италије, те је умјесто уништавања извезена у Чешку као репроматеријал за производњу пластичних столица. За све остале неисправне пошиљке забрањен је увоз.

У унутрашњем инспекцијском надзору у посматраном периоду републичка здравствена инспекција је извршила 588 контрола и у 189 случајева су утврђене неправилности. Субјектима контроле изречено је 188 управних мјера којима је наложено предузимање одређених радњи у циљу отклањања недостатака, док је због почињених прекршаја издато 14 прекршајних налога у вриједности од 13.600 КМ.

У области производње и промета лијекова и медицинских средстава утврђене неправилности односиле су се запослени кадара, неприлагођеност секундарне амбалаже лијека за тржиште Републике Српске, нередовно обављање санитарних прегледа запослених, непридржавање радног времена и друго.

Контролом рада здравствених установа утврђени су пропусти у провођењу вакцинације против хепатитиса Б и вршењу санитарних прегледа особља, те у ажурности вођења евиденција и медицинске документације.

Одступања су утврђена и у области надзора производње и промета хемикалија и биоцида, а односила су се на неуредно вођење прописаних евиденција о хемикалијама, одсуство савјетника за хемикалије, непосједовање безбједоносно-техничког листа, те непосједовање рјешења Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске за дјелатност која се обавља.

У оквиру надзора над провођењем Закона о заштити од нејонизујућег зрачења најчешће неправилности су недостатак документације за изградњу и коришћење базних станица мобилне телефоније и радио-телевизијских предајника, неуредно вођење евиденција о изворима нејонизујућег зрачења од посебног интереса, нередовно испитивање техничке исправности извора зрачења, те пропусти у именовању лица одговорног за зрачење.

На основу споразума Инспектората Републике Српске и Агенције за надзор над тржиштем Босне и Херцеговине, у области надзора производње и промета предмета опште употребе у мају ове године извршено је узорковање средстава за одржавање личне хигијене, његу и уљепшавање лица и тијела, присутних на тржишту Републике Српске. Узето је дванаест узорака купке/шампона за бебе, ружа за усне и сјајила за усне, у којима је контролисан садржај олова, кадмијума и микробиолошка исправност. Лабораторијским анализама узорци су оцијењени као безбједни за људку употребу. Узорковани производи били су поријеклом из Кине, Турске, Италије, Њемачке, Мађарске, Пољске и Хрватске.

За вријеме мајских поплава, акценат надзора стављен је на обезбјеђење услова за одржавање опште и личне хигијене, услова исхране и снабдјевености исправном водом за пиће у објектима у којима борави већи број људи, као што су центри за евакуисане грађане, вртићи, школе, домови за смјештај дјеце, омладине и старијих лица.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh