РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:41 27.12.2018

Забрањен увоз пошиљке играчака из Кине у количини од 1.296 комада

Републичка здравствена инспекција, забранила је увоз пошиљке дјечијих играчака поријеклом из Кине, у количини од 1.296 комада, због недозвољеног садржаја фталата.

Након извршеног узорковања пошиљке приликом увоза, лабораторијском анализом извршеном у Институту за јавно здравство Републике Српске, утврђено је да играчке не одговарају прописаним условима због утврђеног садржаја фталата изнад референтних вриједности.

Увозник је у прописаном року поднио захтјев за вршење друге анализе, односно суперанализе, која је извршена у Градском заводу за јавно здравље, Лабораторија за хуману екологију и екотоксикологију у Београду, и која је потврдила резултате прве анализе.

Надлежна инспекција приликом контроле посебну пажњу посвећује предметима са којима дјеца долазе у контакт. Контрола играчака приликом увоза у Републику Српску врши се како би се утврдило да ли су исте безбједне за употребу. Највећи ризик код играчака представљају ситни дијелови који се лако одвајају, играчке са магнетима због опасности од гутања, садржај фталата, оштри дијелови и друго, и управо су то параметри на које се врше анализе. Републичка здравствена инспекција је у овој години забранила увоз и промет за преко 5.500 комада дјечијих играчака.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh