РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Забрањен увоз за 11 пошиљки предмета опште употребе

Републичка здравствена инспекција је за девет мјесеци ове године у спољнотрговинском надзору извршила 12.999 контрола предмета опште употребе, хемикалија и биоцида, од којих је за лабораторијску анализу узето 547 узорака предмета опште употребе. Неисправност је доказана код 11 пошиљки.

Шест пошиљки материјала који долазе у контакт са храном (посуђе и кухињски прибор) нису биле безбједне за људску употребу из разлога што је у пошиљци пластичних тањира од 17.100 комада доказана недозвољена укупна миграција штетних материја, у 24 комада машина за месо и 2.500 паковања по шест кашика утврђене су корозивне промјене након потапања у тестни раствор, код 1.056 комада преса за чешњак утврђена је миграција хрома, а код 29 комада миксера и 2.488 паковања по три комада цједиљки утврђена је миграција мангана. Од шест неисправних пошиљки предмета опште употребе, пет је поријеклом било из Кине.

Код двије пошиљке козметичких средстава из Србије, 48 комада купке и 800 литара шампона, утврђена је микробиолошка неисправност, док је код три пошиљке дјечијих играчака из Кине у количини од 1.563 комада утврђено лако извлачење косе и посједовање оштрих дијелова. За све неисправне пошиљке забрањен је увоз.

У унутрашњем инспекцијском надзору у посматраном периоду републичка здравствена инспекција је извршила 896 контрола и у 264 случаја су утврђене неправилности. Субјектима контроле изречена је 261 управна мјера којима је наложено предузимање одређених радњи у циљу отклањања недостатака, док је због почињених прекршаја издато 18 прекршајних налога у вриједности од 18.600 КМ.

Најчешће утврђене неправилности односиле су се на кадарове и нередовно обављање санитарних прегледа запослених у апотекама, те пропусте у погледу провођења мјера за спречавање и сузбијање заразних болести и ажурност вођења евиденција у здравственим установама.

У оквиру надзора над провођењем Закона о заштити од нејонизујућег зрачења најчешће неправилности су недостатак документације за изградњу и коришћење базних станица мобилне телефоније и радио-телевизијских предајника, неуредно вођење евиденција о изворима нејонизујућег зрачења од посебног интереса, нередовно испитивање техничке исправности извора зрачења, те пропусти у именовању лица одговорног за зрачење.

Одступања су утврђена и у области надзора производње и промета хемикалија и биоцида, а односила су се на неуредно вођење прописаних евиденција о хемикалијама и регистрацију за производњу и складиштење хемикалија.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh