РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

12:34 28.07.2016

Забрањен увоз за 12 пошиљки дјечијих играчака због недозвољеног садржаја фталата и лаког извлачење нити

Рапубличка здравствена инспекција је у првој половини 2016. године, у спољнотрговинском надзору приликом увоза прегледала 7.948 пошиљки предмета опште употребе, од којих је узето 389 узорака за лабораторијско испитивање. Након извршених анализа за 14 пошиљки је изречена забрана увоза, и то за 12 пошиљки дјечјих играчака због недозвољеног садржаја фталата и лаког извлачење нити и косе, једну пошиљку влажних марамица због микробиолошке неисправности и једну пошиљку омекшивача за веш због протеклог рока трајања.

Због утврђених неправилности инспектори су забранили промет 5.268 комада играчака и 2.630 килограма других наведених предмета опште употребе.

Такође, на основу споразума Инспектората Републике Српске и Агенције за надзор над тржиштем Босне и Херцеговине, републичка здравствена инспекција је у овој години вршила узорковање дјечијих играчака у унутрашњем промету ради испитивања здравствене исправности и безбједности за људску употребу. Испитано је 18 узорака дјечјих играчака и код девет узорака је утврђен недозвољен садржаја фталата, материје која се додаје ради омекшавања пластике, због чега су са тржишта Републике Српске повучена и уништена 253 комада небезбједних играчака.

С обзиром да већина увозника предметних играчака има сједиште у Федерацији Босне и Херцеговине, обавијештена је надлежна инспекција Федерације ради предузимања мјера из њихове надлежности како би се наложило повлачење осталих играчака.

Највећи ризик код играчака представљају ситни дијелови који се лако одвајају, дјечје играчке са магнетима због опасности од гутања магнета, садржај фталата, оштри дијелови који могу изазвати повреде дјеце и непријатан мирис играчака, лако извлачење нити и косе, те лако скидање боје.

Родитељима препоручујемо да приликом куповине прије свега провјере информације наведене на декларацији, назив произвођача и земљу поријекла и да не купују играчке уколико нема свих потребних података. Потенцијално опасне су и играчке које имају оштре ивице на које се дијете може повриједити. Уколико код плишаних и сличних играчака родитељи једноставно повуку влакна и иста отпадају не требају куповати такве производе јер мања дјеца могу прогутати ова влакан, као и код играчака са ситним дијеловима уколико се они могу одвојити од производа. Такође, родитељи би требали обратити пажњу и на препоруке произвођача о старосној доби за коју је нека играчка намијењена.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh