РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

13:57 13.06.2019

Забрањено коришћење соларијума лицима млађим од 18 година

С обзиром на предстојећу љетну сезону када се очекује повећано коришћење соларијума, главни републички здравствени инспектор упутио је градским и општинским здравственим инспекторима инструкцију о потреби појачаног надзора над радом ових објеката, а у дијелу забране коришћења соларијума за малољетнике.

Наиме, новим Законом о нејонизујућем зрачењу који је објављен у Службеном гласнику Републике Српске, број: 36/19 забрањено је излагање вјештачким изворима ултраљубичастог зрачења у козметичке сврхе лицима млађим од 18 година. С обзиром да соларијум емитује ову врсту нејонизујућег зрачења, малољетним лицима се не смије дозволити употреба соларијума за вјештачко тамњење коже.

Градским и општинским инспекторима наложено је да у контролама упознају власнике салона за његу и уљепшавање са новим одредбама закона и упозоре их да овакве врсте услуга не могу пружати малољетним лицима. У случају сумње да се зрачењу излаже малољетна особа, инспектори ће исту легитимисати и предузети мјере према одговорном лицу.

Законом је предвиђа новчану казна за субјекте који малољетним лицима дозволе излагање овој врсти зрачења у козметичке сврхе, и то правном лицу у износу од 1.000 до 3.000 КМ, а одговорном лицу у правном лицу и предузетнику од 500 до 1.500 КМ.

Према до сада достављеним информацијама, инспектори у контролама нису затекли малољетна лица у соларијуму, а козметички салони су видно истакли упозорења о забрани кориштења соларијума лицима млађим од 18 година. Ова пракса присутна је у земљама ЕУ и земљама окружења, а циљ је приоритетно заштита коже од штетних зрачења.

Такође, апелујемо на грађане старије од 18 година да прије употребе соларијума потраже савјет доктора, специјалисте дерматолога. Зрацима у соларијуму не требају се излагати ни особе са осјетљивом кожом, особе са многобројним пигментима, младежима, који су раније имали сунчеве опекотине, особе које узимају лијекове и особе са кожним болестима.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh