РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:46 01.06.2016

Заједнички циљ - стварање безбједне и здраве радне средине

Поводом обиљежавања 28. априла, Свјетског дана безбједности и здравља на раду, као и 1. маја, Међународног празника рада желимо скренути пажњу послодавцима и радницима да безбједност и заштита здравља на раду треба да буду основ и почетак сваке радне активности. Циљ политике надзора у области безбједности и здравља на раду је прије свега спречавање повреда на раду и професионалних обољења, а заснива се на покретању низа активности у више области дјеловања као што су примјена превентивних мјера у свим облицима рада, оспособљавање запослених за безбједан и здрав рад, праћење здравственог стања запослених, праћење услова радне средине.

Републичка инспекција рада је у 2015. години у областима радних односа и заштите на раду извршила 6.595 контрола и у 2.205 случајева утврдила разне врсте неправилности из области радних односа и заштите на раду. Послодавцима је изречена 1.821 управна мјера којима је наложено предузимање радњи у циљу отклањања неправилности, док је због почињених прекршаја издато 1.015 прекршајних налога у вриједности од 1.555.380 КМ и поднесена су 73 захтјева за покретање прекршајног поступка надлежним судовима.

У прошлој години у области надзора инспекције рада догодиле су се четири повреде на раду са смртним исходом и 71 тежа повреда. Највећи број повреда догодио се у шумарству и дрвној индустрији и грађевинарству. Разлози због којих долази до повреда на раду најчешће су се односили на пропусте у погледу организације и спровођења мјера заштите на раду, оспособљености радника и извођења операција супротно техничким прописима и нормама за извођење истих.

Безбједно и здраво радно мјесто једно је од основних права сваког човјека и радника. Поштивањем закона и прописа којима је уређена област заштите на раду омогућује се социјално и економски продуктиван живот, а у том погледу легалан рад и безбједна радна мјеста сматрају се темељем развоја друштва.

У примјени мјера безбједности и здравља на раду одговорност имају и послодавци и радници. Послодавци су обавезни да организацијом и спровођењем мјера заштите на раду осигурају услове за безбједан рад, а радници свој допринос унапређењу безбједности и здравља на раду дају поступајући у складу с прописаним правилима заштите на раду, изводећи радне задатке на правилан начин и користећи одговарајућу заштитну опрему. Инспекторат Републике Српске апелује на послодавце и раднике да заједничким ангажовањем допринесу развијању свијести свих грађана о значају безбједности и здравља на раду.

Заједнички циљ цијеле друштвене заједнице треба да буде подизање ниво свијести о култури превенције, као и стварање безбједне и здраве радне средине у којој ће се опасности и ризици за раднике свести на минимум.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh