РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:12 03.09.2020

Заједничким дјеловањем институција сузбити ширење вируса корона

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске, Сенка Јујић, директор Полиције Републике Српске, Синиша Кострешевић, вршилац дужности директора Инспектората Републике Српске, Драгутин Шкребић, вршилац дужности главног републичког здравственог инспектора, Милица Матијевић, директор Института за јавно здравство Републике Српске, Бранислав Зељковић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске, Љубиша Ћосић и предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, Саша Тривић одржали су данас састанак на којем су разматране могућности даљег заједничког дјеловања у провођењу мјера на сузбијању ширења вируса корона у заједници.

Уз огромне напоре које улажу надлежне институције на провођењу мјера превенције, отежане услове рада и пословања у којима већина привредних субјеката и грађана поштује дате препоруке, неповољна епидемиолошка слика у Републици Српској ипак указује на чињеницу да појединци нису довољно одговорно схватили тренутну ситуацију.

У циљу заштите јавног здравља које је у овом тренутку апсолутни приоритет у односу на интересе појединаца, надлежни органи усагласили су се да је неопходно наставити постојећу сарадњу институција, те размотрити и додатне могућности за унапређење координисаног дјеловања у новим правцима.

С обзиром да се у предстојећем периоду очекује већа концентрација грађана у затвореном простору због престанка рада објеката на отвореном, расте и ризик од ширења вируса у заједници. С тим у вези надлежне институције ће кроз заједничку сарадњу и међусобну подршку интензивирати контролу поштовања прописаних епидемиолошких мјера у складу са својим надлежностима.

Сарадња инспекцијских органа на републичком и локалном нивоу, комуналне полиције и Министарства унутрашњих послова Републике Српске, дала је значајне резултате у протеклом периоду, те ће се овај начин организације надзора наставити и убудуће.

Подршку свим активностима надлежних органа дали су и представници пословне заједнице, који су истакли да већина привредних субјеката поштује прописане мјере, те да несавјесни појединци који наносе штету онима који одговорно раде и представљају пријетњу за јавно здравље, требају бити најстроже санкционисани.

Још једном позивамо привредне субјекте да свој рад организују у складу са Закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској, препорукама Института за јавно здравство Републике Српске и да превенцију ставе на прво мјесто. Такође, апелујемо и на грађане да се придржавају прописаних мјера и да на свом примјеру покажу одговорност у понашању.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh