РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Заједничке акције надзора над тржиштем у Југоисточној Европи

мала-1Представници републичке тржишне инспекције, на челу са Борком Суртов, главним републичким тржишним инспектором, учествовали су на завршној конференцији у оквиру Регионалног пројекта надзора над тржиштем у Југоисточној Европи" која је одржана 24. и 25.јуна у Београду, Република Србија. Предметни пројекат се имплементира у оквиру Отвореног регионалног фонда за промоцију трговине.

Конференцијом су закључене деветомјесечне активности унутар регионалног пројекта, чији фокус је био на заједничком одабиру производа, узимању узорака, тестирању и процјени ризика, од стране инспекцијских органа.

Преко 40 учесника на конференцији упознато је са резултатима три заједничке акције надзора над тржиштем, које су организоване у Подгорици, Скопљу и Бања Луци. Свака од поменутих акција трајала је три дана и омогућила инспекторима да размјене искуства у вези са планирањем пројеката тржишног надзора, припремањем инспекцијских листа провјера, те узорковањем и процјеном ризика опасних производа.

Три заједничке акције надзора на тржиштем биле су усмерене на неколико група производа: играчаке, електричне уређаје и производа за децу, укључујући дечије телефоне-играчке, фенове за косу и дечији бицикл, који су узети као узорци за анализу. Цијели процес је био заснован на ЕУ методологији и надгледан је од стране експерта из Данске.

На овај начин, инспектори из региона су имали прилику да раде по методологији коју користе институције за надзор над тржиштем земаља чланица ЕУ, да дискутују и међусобно размењују искуства која се могу користити као основа за даљи рад свих инспектора за надзор над тржиштем у региону, а све у циљу заштите крајњег потрошача.

Пројекат имплементира ГИЗ (Деутсцхе ГеселлсцхафтфуерИнтернатионале Зусамменарбеит), а финансира њемачко Федерално министарство за економску сарадњу и развој.

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh