РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:49 21.05.2013

Завршен зимски мониторинг квалитета течних нафтних горива

У оквиру зимског мониторинг квалитета течних нафтних горива који је трајао од 01.10.2012. године до 30.04.2013. године, извршена је 351 контрола на бензинским пумпним станицама и 28 контрола на царинским и велепродајним терминалима.

Од свих врста течних нафтних горива затечених у промету узето је 1.328 узорака за лабораторијску анализу и у 21 случају утврђено је да узорци горива узети на бензинским пумпним станицама нису била усаглашена са Одлуком о квалитету течних нафтних горива. Неусаглашеност квалитета горива утврђена је код 12 узорака дизела, једног узорка БМБ и код осам узорака лож уља екстра лаког. На царинским и велепродајним терминалима није било неусаглашених узорака.

Одступања су се углавном односиле на снижену тачку паљења до чега долази усљед мијешања малих количина бензина са дизелом при истакању горива на бензинским пумпним станицама јер усљед непажње заостали бензин у испусном цјевоводу ауто цистерне и у сеператору може да снизи тачку паљења дизел горива. У пар случајева неусаглашеност је утврђена и код садржаја сумпора.

Против предузећа и одговорних лица, код којих су утврђени неусаглашени узорци поднешене су 42 прекршајне пријаве.

Стање квалитета течних нафтних горива у Републици Српској из године у годину се побољшава. Резултати извршених анализа у претходном периоду указују на то да је гориво на нашим пумпама врло близу параметрима квалитета који су прописани европским нормама, односно да су утврђена одступања од граничних вриједности симболична.

Узорци за контролу квалитета течних нафтних горива узимају се најмање два пута годишње на свакој бензинској пумпној станици по програму који прописује Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске без обзира на укупан промет, те на царинским и велепродајним терминалима гдје се број узорака одређује на бази учешћа у укупном промету за претходни период. Контрола се врши по принципу мониторинга за зимски и љетни период.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh