РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Завршен зимски мониторинг квалитета течних нафтних горива

У оквиру зимског мониторинга квалитета течних нафтних горива у Републици Српској, који је трајао од 01.10.2013. године до 30.04.2014. године, извршено је 380 контрола на бензинским пумпним станицама и на царинским и велепродајним терминалима. Од свих врста течних нафтних горива затечених у промету, узето је 1.295 узорака за лабораторијску анализу квалитета. На девет бензинских пумпних станица утврђено је да 11 узорака није било усаглашено са Одлуком о квалитету течних нафтних горива. На царинским и велепродајним терминалима није било неусаглашених узорака.

Инспектори су против предузећа и одговорних лица код којих су утврђени неусаглашени узорци поднијели прекршајне пријаве надлежном суду.

Одступања су се углавном односила на снижену тачку паљења до чега долази усљед мијешања малих количина бензина са дизелом при истакању горива на бензинским пумпним станицама јер усљед непажње заостали бензин у испусном цјевоводу ауто цистерне и у сеператору може да снизи тачку паљења дизел горива.

Стање квалитета течних нафтних горива у Републици Српској из године у годину се побољшава. У сезони зимског мониторинга за 2013./2014. годину код 11 узорка анализом је утврђено да нису били усаглашени са Одлуком, док је у сезони за 2012./2013. годину број неусаглашених узорака износи 21.

Континуирани рад техничке инспекције значајно је утицао на унапређење стања у овом сегменту и резултирао тиме да су утврђена одступања од прописаних граничних вриједности симболична.

Узорковање, лабораторијске анализе и провођење поступка утврђивања усклађености квалитета течних нафтних горива вршила су акредитована инспекцијска тијела и овлаштене испитне лабораторије у складу са одредбама Одлуке о квалитету течних нафтних горива.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh