РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

11:31 14.05.2013

Здравствена инспекција

1. Коме се може обратити пацијент ако је незадовољан квалитетом пружене здравствене услуге, на примјер, ако пацијенту не одговара зубна протеза коју је уредно платио?

Здравствена инспекција нема надлежност да обавља надзор над стручним радом здравствених радника. Инспекција може провјерити да ли је пацијент уведен у евиденцију, које услуге су му пружене и да ли је за те услуге издат рачун, али не може оцјењивати квалитет пружене здравствене услуге.

Законом о здравственој заштити („Службени гласник Републике Српске", број: 106/09) одређено је да стручни надзор над радом здравствених установа обавља Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, преко комисија или појединаца експерата. Захтјев за обављање ванредног стручног надзора може поднијети грађанин који није задовољан добијеном здравственом услугом и његова породица. Министар здравља цијени оправданост захтјева и одлучује о ванредном стручном надзору (члан 130. и члан 131.).

2. Шта инспекција може предузети у случају сумње да одређено лице неоправдано дуго користи боловање?

Одређивање боловања спада у домен стручног рада здравствених радника што значи да здравствени инспектор нема надлежност да побија мишљење доктора медицине, поготово мишљење комисије која одобрава боловање преко тридесет дана.

Инспектор може провјерити да ли је испоштована процедура давања боловања односно да ли су сви подаци унијети у медицинску документацију и да ли се временски поклапају али нема надлежност да нареди прекид боловања.


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh