РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

15:17 27.10.2016

Обавјештење правним лицима која се баве прометом средстава за прање и чишћење

Хемикалије и биоциди који се стављају на тржиште Републике Српске морају бити уписане у одговарајућу евиденцију коју води Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске. При том, ови производи морају бити класификовани, посебно упаковани и обиљежени у складу са прописима.

Здравствена инспекција тренутно спроводи интензивну контролу промета хемикалија и биоцида што за резултат има повећан прилив захтјева за регистрацију дјелатности с хемикалијама и регистрацију различитих производа, од стране правних лица која до сада нису ускладила пословање са прописима на снази у законом остављеним роковима.

Због наведеног, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске је у сарадњи са Републичком управом за инспекцијске послове Републике Српске одлучило да регистрацију производа врши сукцесивно, тако да се у одређеном временском периоду врши упис одређених производа узимајући у обзир њихову распрострањеност и потенцијална штетна дејстава.

Како бисмо процијенили тренутно стање хемикалија и биоцидних производа на тржишту потребно је Министарству у електронској форми доставити обавјештење са списком свих средстава за прање и чишћење и биоцидних производа, које субјекти прометују и која се већ налазе на тржишту Републике Српске, у табеларном прегледу.

Средства која су дефинисана као приоритети моћи ће да се нађу у промету само ако су у поступку уписа у одговарајућу евиденцију у Министарству, до окончања поступка. По окончању поступка, Министарство издаје акт на основу којег средство може да се стави у промет без даљих ограничења, или дефинише рокове у којем средства морају бити повучена са тржишта уколико не испуњавају прописане услове за даље стављање на тржиште.

Више информација о обавези достављања обавјештења Министарству и форми у којој се подаци требају доставити, као и роковима можете наћи овдје.

Ступио на снагу Правилник о безбједности предмета широке потрошње

У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh