РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ
ИНСПЕКТОРАТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

14:11 21.05.2010

Одржана Регионална конференција са међународним учешћем

конференција-17_малаБања Лука је 17. и 18. маја 2010. године била домаћин Регионалне конференције са међународним учешћем на тему: „ПРЕВЕНЦИЈА - УПРАВЉАЊЕ РИЗИКОМ - СОЦИЈАЛНО ОСИГУРАЊЕ - Стратегије за боље здравље и безбједност на раду" која је организована у сарадњи са међународним партнерима, а испред Републике Српске организатори су били Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Инспекторат Републике Српске.

конференција-11_малаКонференцију је отворио потпредсједник Владе Републике Српске, Антон Касиповић, а предсједавајући Конференције био је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Раде Ристовић.

конференција-143_малаКонференцији је присуствовало преко 130 учесника из Азербејџана, Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Кине, Хрватске, Француске, Македоније, Њемачке, Ирана, Луксембурга, Црне Горе, Норвешке, Пољске, Португала, Кореје, Србије, Сингапура, Словеније, Швицарске, Туниса и Велике Британије. Представници инспекције рада и заштите на раду, послодаваца, радника и других социјалних партнера из наше земље имали су прилику да се упознају са најбољим праксама у организовању модерне превенције из области безбједности и здравља на раду.

конференција-380_малаНа Конференцији је одржана и промоција Сеулске декларације о здрављу и безбједности на раду на регионалним и националним нивоима, која је званично подржана потписивањем од стране свих учесника конференције.

конференција-408_малаНа основу Сеулске декларације израђен је у виду Изјаве учесника Конференције одговарајући Регионални акциони план заштите на раду за чланице Регионалног савеза инспекција рада Југоисточне Европе, Азербејџана и Украјине (РАЛИ), а чији члан је и Инспекторат Републике Српске. Акционим планом предвиђене су размјене података у циљу побољшања система осигурања од несрећа на радном мјесту и професионалних болести, унапређење система инспекције рада путем обуке инспектора и промовисања интегритета и професионализма, развијање мреже експерата из области сигурности и здравља на раду у предузећима и гранама, на националном и регионалном нивоу, као и подржавање смјерница и конвенција Међународне организације рада (МОР).

На конференцији је званично обиљежен и завршетак четворогодишње мисије УСАИД ЕЛМО пројекта у Босни и Херцеговини и истакнута значајна достигнућа која су остварена у сарадњи са овим пројектом, а један од њих је и реализација Инспекцијског информационог система Републике Српске.

конференција-450_малаПредсједник Владе Републике Српске, Милорад Додик овом приликом примио је чланове Извршног Комитета Међународне асоцијације инспекција рада (ИАЛИ) који су након завршетка конференције одржали свој радни састанак.

Конференција је организована уз подршку Међународне асоцијације инспекција рада (ИАЛИ), Секције за рударство Међународне асоцијације социјалног осигурања, УСАИД ЕЛМО пројекта и Регионалног савеза инспекција рада (РАЛИ).


У складу са одредбама Закона о слободи приступа информацијама, Инспекторат Републике Српске донио је Водич и Индекс регистар који ближе прописују поступак приступа информацијама из надлежности Инспектората Републике Српске.


Да би остварио право приступа информацијама, грађанин треба да попуни Образац за подношење захтјева за приступ информацијама и достави га Инспекторату Републике Српске на начин који је прописан Водичем и Индекс регистром

Контакт

Република Српска
Републичка управа за инспекцијске послове
Инспекторат Републике Српске
78000 Бања Лука
Трг Републике Српске 8
Тел: +387 51 334 627
Факс: +387 51 307 955
Email: uprava@inspektorat.vladars.net

Nazad na vrh